3+1 vinkkiä miten matkailuyritys voi hyötyä TripAdvisorista

Jokainen matkailualalla työskentelevä (toivottavasti) tietää, mikä on TripAdvisor. Juurikin se sivusto, missä matkailijat muun muassa kirjoittavat arvosteluja yrityksistä ja vierailemistaan kohteista. TripAdvisor on maailman suurin matkailusivusto, ja voisikin sanoa, että mikäli yritys ei löydy sieltä, ”ei sitä ole olemassa”.

Mitä hyötyä matkailuyritys voi saada käyttämällä TripAdvisoria? Olemalla mukana ja hyödyntämällä alustaa aktiivisesti voi ainakin edesauttaa yrityksen näkyvyyden kehittymistä, saada mielenkiintoista tietoa matkailijoiden näkemyksistä, kehittää matkailijoiden mielikuvia yrityksestä ja olla selvillä mitä yrityksestä sivustolla kirjoitetaan. ”Esiintymällä” positiivisesti portaalilla, edesauttaa se myös yrityksen myyntiä.

1. Yrityksen näkyvyyden kehittyminen ja uusien asiakkaiden hankkiminen
Tiedon etsiminen aloitetaan usein Googlesta. Tosiasia tällä hetkellä on se, että usean matkailuyrityksen omat verkkosivut eivät Googlesta löydy ensimmäisten hakutulosten joukosta. Etenkin mobiilikäytön yleistyessä on tärkeää olla hauissa kärkisijoilla. Tämä tarkoittaa sitä, että indismatkailijan voi olla hankala löytää etsimiään palveluja ja tuotteita. –>

OTA-toimistot (online travel agencies) ovat hauissa useinkin kärkisijoilla. Etsii matkailija sitten ”canoeing finland”, ”food tours finland” tai ”best husky tours scandinavia”, TripAdvisorin listaukset tai arvostelut nousevat hakutuloksissa esiin. Suurin hyöty tulee tietenkin siitä, että olemalla mukana, yritys antaa matkailijalle mahdollisuuden löytää yrityksen (tätäkin kautta), matkailija mahdollisesti kiinnostuu ja tulevaisuudessa hyödyntää yrityksen tuotteita ja palveluja.

2. Suosittelumarkkinointikanava, mitä kautta yritys saa tärkeää tietoa matkailijoiden kokemuksista 
Päivä päivältä toisten matkailijoiden tai tuttujen kokemukset vaikuttavat päätöksen tekoon yhä enemmän. Suosittelumarkkinointi on matkailijoiden toisille jakamaa sisältöä kuten kuvat ja arvostelut. Osa matkailijoista jakaa aktiivisemmin kokemuksiaan kuin toiset, mutta jokainen meistä kyselee suosituksia ja tekee vertailuja niin matkakohteita valittaessa kuin uusia hankintoja tehdessäänkin. –>

Olemalla mukana, saa yritys ensisijaisen tärkeätä tietoa matkailijoiden näkemyksistä, mikä auttaa kehittämään yritystoimintaa. Yrityksellä on myös mahdollisuus vaikuttaa matkailijoiden muodostamiin mielikuviin yrityksestä (kts. kohta 3). Kun yritys löytyy TripAdvisorista, voivat matkailijat antaa palautetta ja muut matkailijat voivat tutustua muiden arvioihin.

3. Asiakaspalvelu – mahdollisuus vaikuttaa matkailijoiden mielikuviin yrityksestä
Kenties suurin haaste erilaisiin portaaleihin liittymisessä yrityksen näkökulmasta on ajanpuute. Ja tottahan se on, että aikaa se vaatii. Palveluyrityksen näkökulmasta matkailijoiden kanssa kommunikointiin on kuitenkin syytä panostaa. Mikäli ajanpuute on hidasteena, voi tilata sähköposti-ilmoituksen uusista arvosteluista, joten profiilia ei tarvitse käydä jatkuvasti tsekkaamassa. Joillakin saattaa olla ”pelko” asiakkaan julkisista palautteista, sillä palautteethan voivat olla sekä positiivisia että negatiivisia. Sitä suuremmalla syyllä kannattaa olla mukana, sillä TripAdvisor on hyvä alusta käydä keskustelua läpinäkyvästi matkailijoiden kanssa.  –>

Kannustamalla matkailijoita antamaan palautetta ja vastaamalla palautteisiin, myös niihin negatiivisiin, voi yritys vaikuttaa matkailijoiden käsitykseen yrityksestä. Tärkein lähtökohta tässä on muistaa: Kun olet läsnä, tiedät mitä teistä kirjoitetaan. Millainen tahansa palaute onkin, mukanaolo mahdollistaa reagoinnin ja yrityksen näkemyksen kertomisen.  Kun palautteet hoitaa asiallisesti, voi yritys osoittaa asiakasymmärryksensä. Tämä osoittaa myös sen, että asioihin suhtaudutaan tosissaan. Se, vastaako yritys kaikkiin palautteisiin vai joka viidenteen, on tietenkin jokaisen yrityksen päätettävissä. Tärkeätä on myös huomioida:

Vaikka yritys ei olisi itse luonut profiilia TripAdvisoriin, voi yritys jo sieltä löytyä! Jos matkailija / vierailija on  tahtonut antaa palautetta (vaikkei virallista yrityssivua olisi), on hän voinut käynnistää yritysprofiilin luomisen. Mikäli näin on käynyt, kannattaa sivu ”kaapata” eli ottaa haltuun välittömästi.

Klikkaamalla tätä linkkiä, voit käydä tarkastamassa onko yritykselläsi jo profiili TripAdvisorissa ja tarvittaessa ottaa profiilin haltuun.

Miten luoda yritysprofiili TripAdvisorissa?
Saat tästä linkistä lisätietoja ja voit luoda tilin: Yritystilin perustaminen TripAdvisoriin. Jos teillä on jo tunnukset, mutta käyttö on jäänyt vähemmälle, nyt on hyvä aika aloittaa. Kannattaa luoda yrityksen sisäiset käytänteet arvosteluihin reagoimiseen ja kannustaa matkailijoita antamaan palautetta! Profiilin luominen on maksutonta. (TripAdvisor tarjoaa myös erilaisia maksullisia palveluja liiketoiminnan kasvattamiseksi, mutta ilmaiseksikin voi toimia.)

+1 Ohjelmapalvelut ja aktiviteetit reaaliaikaisine kapasiteetteineen myyntiin Viatoriin/TripAdvisoriin?
Mikäli yrityksellä on online-myyntialustana Bókun tai tuotteet jo Viatorissa, mutta ei vielä esimerkiksi omaa online-myyntialustaa verkkosivuilla käytössä, voi hyödyntää  Bókunin ja Viatorin/TripAdvisorin välillä olevan integraation ja kehittää tuotteiden kansainvälistä näkyvyyttä.

Tässä vielä lukemisiksi: mielenkiintoista dataa ohjelmapalveluista ja aktiviteeteista sekä tietoa suosituimmista palveluista ja elämyksistä matkailijoiden keskuudessa.

Ps. On myös mielenkiintoista tsekata oman matkailualueen tarjontaa TripAdvisorissa. Sillä mitä useampi yritys alueelta löytyy, sitä houkuttelevampana destinaatio matkailijoiden silmissä näyttää.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *