Kuhan pohdiskelen

Miksi elämysten verkkokauppaa?

Verkkokauppa on peruskauraa, useat sanovat. Silti edelleen on niin paljon matkailupalveluja, mitä matkailijan on hankala verkosta löytää, saatika ostaa.

Miksi elämysten verkkokauppa ja digitaalinen ostettavuus kannattaisi olla omalla agendalla, osa arkipäivää?

Tietenkin tavoitteena on tarjottavan kapasiteetin täyteen myyminen vuodenajasta ja sesongista riippumatta, palvelun luonne huomioiden.

Elämysten verkkokauppaa voi tarkastella todella monesta näkökulmasta, tässä tekstissä niistä muutamia.

Asiakaspalvelun takaamiseksi

Verkkokauppa ei ole todellakaan vain teknologiaa eikä vain kohtaamisia matkakohteessa, vaan kohtaamiset alkavat jo matkan unelmointivaiheessa. Jotta asiakkaita voi palvella matkan eri vaiheissa, tulee omien tuotteiden, palvelujen ja toiminnan näkyvyys taata siellä, missä asiakkaat ovat ~ verkossa.

On kyseessä sitten omien palvelujen suoramyynti ja/tai myyntiyhteistyö jälleenmyyjän kanssa, kaikkien asiakkaat digitalisoituvat.

Ettei tarvitse tehdä myyntitoimenpiteitä mututuntumalla

Ollaan läsnä kanavissa, missä potentiaaliset asiakkaat viihtyvät. Mikäli mahdollisista kanavista, suosituimmista palveluista tms. ei ole tietoa, aloitetaan tiedonkeruu.

Tavoitellun kohderyhmän ostotottumukset ja kanavat eivät välttämättä ole välittömästi tiedossa, jolloin on tärkeää kehittää tuotteiden jakelua eri kanavissa ja myyntidatan avulla täsmentää omia myyntikanavia ja myyntitapoja.

Vinkki: Kun tehdään digitaalista myyntiä, raportit antavat jo sesongin aikana ja sesongin päätteeksi tietoa, jota voi hyödyntää kehittämisessä. Mikäli taas verkkokauppa-alustan kautta rajapintoja hyödyntämällä on kehitetty B2B-myyntiyhteistyötä, saa dataa myös eri kanavista tehdyistä ostoista.

Ympärivuotisen matkailun kehittämisen vuoksi

Jotta sloganit kääntyvät sanoista teoiksi, tulee matkailijoillekin osoittaa konkretiaa.

Digitaalisista kanavista löydettäviä ja ostettavia elämyksiä voidaan hyödyntää viestittäessä alueen elinvoimasta ympärivuotisesti.

Kaikki elämykset eivät tarvitse eikä voikaan olla saatavilla ympäri vuoden, mutta yhteistyöllä voidaan tuoda esiin niitä palveluja mitä eri sesonkeina on saatavilla. Myynti- ja markkinointiyhteistyöstä hyötyvät alueen kaikki toimijat.

Kuvitellaanpa tilanne yksittäisen kansainvälisen matkailijan näkökulmasta, joka on päättänyt matkustaa Suomeen ja vertailee eri matkakohteita. Useassa matkakohteessa on saatavilla ympäri vuoden majoitusta, mutta tekemistä ei aina matkan suunnitteluvaiheessa löydy. Eli syitä siihen, miksi juuri tietty matkakohde tulisi valita. Harva matkustaa Suomeen ainoastaan nukkumaan.

Avasin tuota ympärivuotista myyntiä tässä tekstissä esimerkillä. (avautuu uuteen välilehteen)

Viipymän pidentämisen vuoksi

Digitaalisiin kanaviin tuotteistetut elämykset toimivat ostohetken lisäksi niin monella tapaa. Oikein ”hyödynnettynä” elämysten avulla voimme markkinointitoimenpiteidenkin osalta inspiroida matkailijoita, antaa ideoita, auttaa matkailija suunnittelemaan matkaa juuri tiettyyn kohteeseen sekä antaa syitä viipyä alueella pidempään.

Elämysten digitaalinen myynti on kokonaisuus, ei vain yksi osto. Monipuolisesti hyödyntämällä, avarakatseisuudella ja taktisella pelisilmällä verkosta löytyvät elämykset hyödyttävät palveluntuottajan lisäksi koko matkailualuetta ja alueen yrityksiä matkailijoita unohtamatta! Ympärivuotisesti.

Viipymän pidentämisen ollessa kaikkien matkailualueilla toimivien palveluntuottajien ja sidosryhmien agendalla, onkin syytä muistaa että toimenpiteet pidempien viipymien edistämiseksi eivät ole vain elämyspalveluntuottajien asia vaan esimerkiksi myös majoitustoimijoiden on hyvä pohtia keinoja ja tehdä konkreettisia toimenpiteitä asian edistämiseen.

+1 = yksi tärkeimmistä

Mahdollistaaksemme jo matkan unelmointi- ja suunnitteluvaiheessa sen, että matkailija saa tietää matkakohteen olemassaolosta ja tarjottavista palveluista. Ja tätä myöten tarjoamme mahdollisuuden kiinnostua kohteesta ja ohjaamme matkailijaa matkustamaan kohteeseen ja kokemaan paikallisia palveluja ja paikallistunnelmaa! Sillä sehän se on parasta. Kohtaamiset.

Siksi elämysten verkkokauppaa.

Anne