Matkailijan silmin

Matkailijan silmin ~ konsertti

Kauppaa jää usein saamatta, jos tuotteita ei voi ostaa tai edes varata. Avaan ”matkailijan silmin” erilaisia tosielämän caseja rakentavalla mielellä syystä, että yhä useampi kauppa kotiutuisi palveluntuottajalle ja asiakkaat pääsisivät nauttimaan mukavista hetkistä. Luonnollisesti win-win sekä matkailijalle että palveluntuottajalle.

Tekemistä lomareissulle

Kauan odotettu lomaviikko lähestymässä ja lomailijat tutustuvat matkakohteen tapahtumatarjontaan etukäteen viikkoa ennen matkaa. Tarjonnan joukosta löytyy kiinnostava konsertti, johon tahtodaan varata liput välittömästi.

Ennen lippujen ostoa konsertin löytänyt henkilö lähettää vielä tekstiviestin samaan kohteeseen matkustaville tuttaville ja ehdottaa yhteistä konsertti-iltaa. Kaikki innostuvat ja sovitaan että konsertin bongannut ostaa kaikille liput välittömästi.

Matkailijan ”ostopolku”

Lippuvaraukseen tehdäkseen henkilö suuntaa tapahtumasivuille ja hämmentyy huomatessaan ettei lippuja voikaan ostaa etukäteen, jolloin hän hetken pettymyksen jälkeen päättää lähettää sähköpostia ja varata paikat ennakkoon. Liput maksetaan sitten paikan päällä.

Tapahtumasivua tarkemmin tutkiessaan hän huomaakin ettei paikkoja voi edes varata.. Tässä vaiheessa on jo lähetettävä viestiä lomapaikkakunnalla asuvalle tuttavalle ja pyydettävä häntä tarkistamaan asia. Tuttava tarkistelee ja toteaa että näin on.

Lippuja ei voi ostaa etukäteen eikä paikkoja varata. Sen sijaan tapahtumasivulla kerrotaan: ”Liput ovelta”.

Lopputulema

Osto ei siis onnistunut ja ”Liput ovelta” -ohjeistus herättää kysymyksiä matkaseurueessa. Saako liput varmasti, riittääkö kaikille paikkoja? Pitääköhän jonottaa kauan? Entä minkä verran aiemmin on syytä mennä paikalle, jotta ei tarvitsisi seistä ulkona jonossa pitkään? Onko jotakin yleisömäärärajoituksia?

Liian paljon epävarmuustekijöitä, jotka laskivat kiinnostusta koko tapahtumaan. 10 minuutissa. Lopputulemana seurue matkusti matkakohteeseen, konsertti-iltana vietti aikaa oman seurueensa kanssa ja järjestäjältä jäi lippurahat saamatta. Mikä harmillisinta, matkailijoilta jäi konserttielämys kokematta. Eivät saaneet hetkiä, joita muistella.

Kauppa kotiin seuraavalla kerralla

Tämä case on klassinen esimerkki epäonnistuneesta digitaalisesta ostokokemuksesta. Siitä, kun ostohousut jalassa oleva asiakas menetetään, kun ostoa ei voi tehdä juuri sillä hetkellä kun asiakas on sen valmis tekemään.

Tämän palvelun ostokokemusta kehittäessä olisi syytä astua asiakkaan asemaan. Ymmärtää se, että vaikka lomalla on aikaa, ei sitä välttämättä tahdota käyttää jonottamiseen ym. Lomaakin tahdotaan suunnitella etukäteen, paikallisia palveluja hyödyntää. Loman aikaista tekemistä tahdotaan lyödä lukkoon jo ennen lomaa.

Vähintä, mitä tässä tilanteessa on tehdä, on mahdollistaa edes paikanvaraus / lippuvaraus etukäteen vaikkakin maksu olisi paikan päällä. Toki tässäkin tilanteessa kauppaa voidaan menettää, jos lomailijoilla olisikin konsertti-iltana muuta tekemistä ja seurue päättäisi jättää konsertin väliin. Asiakkaan näkökulmasta varausmahdollisuus toisi varmuuden tunnetta.

Jotta kauppa saataisiin digitaalisesti kotiin seuraavalla kerralla, välittömästi ostettavaksi, voisi konserttijärjestäjä ottaa alkuun nämä kaksi askelta:

#1 Myyntialustan valinta ja käyttöönotto sis. konserttitietojen lisääminen alustalle suomi + englanti, tekniset asetukset kuntoon, maksupalvelusopimuksen tekeminen mikäli alusta ei suoraan tarjoa tätä, varausehdot kuntoon.

#2 Tapahtumasivulla ohjaus ostoon. Mikäli omaan digitaaliseen myyntikanavaan ei ole resurssia, voi kartoittaa sopivia kumppaneita digitaalisen oston mahdollistamiseksi.

Kolmantena se paras eli konsertti-iltana lomalaisten toivottaminen tervetulleeksi konserttiin, ovella tai myyntialustan kautta tehdyllä automaattisesti X-minuuttia ennen konserttia asiakkaalle lähtevällä viestillä.

Anne