Lapin kesää ruudun takana ja matkailijan silmin

Yöttömän yön maisemia Immeljärvellä Levillä.

Oli tammikuu 2018, kun kerroin Islannissa työnantajalleni asian olevan niin, että minun pitäisi voida työskennellä ainakin kesä etänä Lapissa. ”Miksi?”, kysyi hän. ”Koska Lapin kesä”, vastasin. Ja asia oli sillä selvä. Miksi tahdoin kesäksi Lappiin? Mie suuntasin Suomeen, koska:

 ”Tulin, näin, koin”.

Muutin Lappiin, kun ikää oli tarpeeksi. Opiskeluaikoina ensimmäiset kesät vietin toisaalla töissä, kunnes neljännen kesän vietin pohjoisessa. Siitä on nyt vuosikymmen. Sinä kesänä totesin Lapin kesän olevan juuri sopiva minulle. Yöttömät yöt, metsät, urheilumahdollisuudet, kesätapahtumat ja se fiilis kun opiskelukavereiden kanssa vietetyn illan jälkeen auringon alla suuntasit kämpille…ja toivoit ettei unta tarvitsisi koskaan. Sitä toivoi vain olevan mahdollista nauttia valosta 24/7.

Matkailualalla tilanteet voivat muuttua nopeasti. Niin muuttui minunkin osaltani. (Ei, tällä ei ollut mitään tekemistä pohjoiseen tulon kanssa.) Uusien tuulien lomassa päätin kuitenkin tietenkin toteuttaa muuton Lappiin. Ylläs valikoitui asuinsijakseni kahdesta syystä. Minulla on paljon ystäviä ja tuttuja eri puolilla Lappia. Ylläs on hyvä keskipiste. Samalla tahdoin selvittää vastauksen mietintöihin, millaista on asua kesäaikaan Ylläksellä. Lisäksi tahdoin tutustua uusiin polkuihin ja metsiin. Vaikka Ylläs onkin tuttua seutua, niin paljon oli/on vielä kulkematta.

Miltä se Lapin kesä tuntui ja näytti muutaman vuoden poissaolon jälkeen ja mitä huomioita tein kesän aikana niin matkailijana kuin ruudun takana työskennellessäni? Aika moniakin, tässä pari.

(Etä-)töissä Lapissa

Etätyö – työtä ruudun takana: eipä tähän oikein muuta tarvitse sanoa, kuin että Lapissa se hoituu ihan samalla tavalla kuin muuallakin. Bonuksena tietenkin se, että tunturit ovat lähellä ja polut alkaa lähes kotiovelta. Mikäli luonnosta tykkää, niin suosittelen. Suosittelen kokeilemaan Lappia etätyöpaikaksi, ainakin viikoksi kahdeksi. Mieluiten tietenkin pidemmäksi ajaksi!

Millaista se etätyö sitten Lapissa on? Faktahan on se, jos suuren osan työajasta vietät ruudun takana, on aivan sama missä olet. On Skypet, Appear, Slack, puhelut, Whatsapp, viestit, sähköpostit. Lentokenttäkin on vieressä. Vaikka kyllä – toki muilla kulkuvälineillä matka edistyisi hieman vihreämmin ja hyödynnän niitäkin. Joskus vain se tieto, että voi päästä 1h – 1,5h etelään on välttämätön.

Tein Islannissa paljon töitä suomalaisten yritysten kanssa. Päivittäisessä ja viikoittaisessa kommunikoinnissa ei ole mitään eroa havaittavissa, mikä tahansa sijaintikin on. Toki on mukava tavata ihmisiä ja yrityksiä myös kasvokkain. Näistäkin tapaamisista olen pitänyt huolen. Videoyhteydellä olen paljon asioita hoitanut ja itsesiassa, välillä tuntuu, että asiat menee etänä joutuisammin eteenpäin. Tietenkin kasvokkain kohtaamiset ovat tärkeitä. Sopivan balanssin kaiken välille löytää kyllä, kun vain tahtoa on.

Mitä luulet, voisiko teidän yrityksen työntekijät tehdä välillä töitä etänä Lapista lumettomaan aikaan? Ehkä koko työporukka tai miten olisi esimerkiksi vuokramökki kuukaudeksi jonne lähettäisitte viikoittain työntekijöitä yhdessä tai erikseen?

#afterwork #ylläs #lappi

Kesä-Lappi matkailijan silmin 

Tämä on hieman haasteellisempi aihe, sillä olen aiemmin asunut useita vuosia pohjoisessa. En siis tiedä, jos voin olla aivan puolueeton. Minulle Lappi on suotuisa paikka kesällä, sillä pidän pääsääntöisesti leppoisan viileästä kesäsäästä. (Silloin jaksaa kulkea paremmin.) Ja kyllä, tämä kesä oli hieman poikkeus. Siitä en taidakaan kirjoittaa sen enempää.

Huomiona tähän väliin se, että vaikka pohjoisessa talvi on pitkä, silti ”intiaanikesät” eivät välttämättä ole niinkään toivottavia tänne matkailijan näkökulmasta. Sillä ne matkailijat, jotka pohjoiseen suuntaavat lomalle, eivät etsi hellekohdetta. Elleivät sitten tee matkustuspäätöksiä muutamien kuvien perusteella. Mikä toki sekin on mahdollista.

Pakasaivo.

Tapahtumamatkailijalle Lapin kesä on värikäs! Huh sitä tapahtumien määrää. On kulttuuritapahtumia ja urheilutapahtumia, katsojana tai osallistujana. Ei se ole kuin löytää ne itseä kiinnostavat tapahtumat ja lähteä avoimin mielin, tiedä mitä kaikkea tapahtuukaan! Kohtasin Pallas-Ylläs Nuts polkujuoksun kulisseissa hongkongilaisen osallistujan. Keskustelin pitkään hänen kanssaan. Suunnittelin jo yhteistä ohjelmaa kisan jälkeen kunnes kävi ilmi, että hän ehti olla Lapissa vain 3 kokonaista päivää. Kolme!

”Kun lomaa on pari viikkoa vuodessa, sitä pitää tarkkaan miettiä miten lomansa käyttää”, hän kertoi. ”Etsin elämyksiä ja mielenkiintoisia urheilutapahtumia, jonne matkustan. Ja pidän lomani pienemmissä pätkissä, jotta ehdin tehdä useamman reissun vuodessa.”

Se mikä hänet sai tulemaan Ylläkselle urheilutapahtumaan, oli yksi kuva sosiaalisessa mediassa. Kuvan nähtyään hänellä heräsi kiinnostus tapahtumaan, joka johti hänet lopulta kesäiseen Lappiin. Hän etsii elämyksiä, joita hänelle tarjoaa erilaiset urheilutapahtumat. Tapahtumat, joissa voi haastaa itseään.

Kesäiset elämykset matkailijoille

Tästä pääsemmekin tosiaan elämyksiin. Sillä niitä useimmat matkailijat etsivät. Se, missä suomalaiselle omatoimimatkailijalle saattaa riittää  kansallispuistojen merkityt reitit ja yöpyminen teltassa tai autiotuvissa, voi ulkomaalaisen mielestä olla haastavaa toteuttaa. Meille Suomen metsät ovat tuttuja ja turvallisia, mutta kansainvälisille matkailijoille ne ovat todennäköisesti tuntematon, mutta kiinnostava käsite/kohde.

Tässä vaiheessa tuleekin kuvaan merkittävässä roolissa opastetut retket paikallisoppaiden kanssa. Meidän tulee vain huolehtia, että retket ovat löydettävissä ja ostettavissa. On hyvä myös muistaa, että jokaisella opastetulla retkellä voimme opettaa matkailijalle lisää jokamiehen oikeuksista, luonnosta yms.!

Kuulin kesällä tarinan belgialaisesta perheestä, joka olisi tahtonut mennä soutelemaan. Vene ei vain ollut helposti vuokrattavissa, joten iltaretki järven sijasta suuntautui tunturiin. Mukava vaihtoehto sekin, mutta he olivat olleet tunturissa edellisenäkin iltana. Toivottavasti tulevat Lappiin uudestaan ja pääsevät seuraavalla kerralla kokemaan yöttömän yön veneestä käsin. Vaikka oppaan kanssa, kuten he toivoivat. Niin, ja siten että online-varaus onnistuisi.

Tämä veneenvuokraus tai opastettu veneretki on hyvä esimerkki siitä, että meille jokapäiväiset arkiset asiat ovat elämyksiä toiselle.

Matkailijoiden keskuudessa Suomen ja Lapin kesän tunnettuus kehittyy kokoajan. Sen eteen tehdään paljon upeata työtä eri matkailualueilla. Tämä on aivan mahtavaa, sillä onhan Lapin kesällä paljon tarjottavaa! Se tarjonta tulee vain tuotteistaa ja tuoda esiin. Niiden ohjelmapalvelu- ja elämystuottajien joiden rahkeet riittävät talvikauden jälkeen vielä kesään, onkin aika loistaa! Mikä sen hienompaa kuin antaa matkailijoille mahdollisuus tutustua myös yöttömään yöhön ja muihin Lapin kesän upeuksiin. Opastetusti.

Ai että tästä aiheesta, kesätekemisistä voisi kirjoittaa vaikka kuinka ja paljon. Nyt kun kuitenkin ensilumi on satanut jo jokin aika sitten, on katseet hyvä jo suunnata > ensi kesään. 🙂

 

 

 

Ps. Kuten aiemmin tekstissä mainitsin, tahdoin selvittää millaista Ylläksellä on asua kesäaikaan. Hyvä on!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *