Suoramyynti

Elämykset esillä 365 pv vuodessa

Digitaalinen myynti on siitä antoisaa, että myynti voi (ja kannattaakin) olla avoinna aina. Matkailijoita voidaan palvella 24/7, 365 päivää vuodessa, vaikka matkailupalveluja toteutettaisiin vain sesonkiluonteisesti.

Miksi elämykset pitäisi aina olla ostettavissa?

Niin monta kun on matkailijoita, on ostopolkujakin. Kun tietoa eri kohteista ja palveluista lähdetään etsimään, alkaa etsintä verkosta tai sosiaalisesta mediasta.

Matkakohteita vertaillaan, toisten matkailijoiden suosituksia luetaan. Matkan varrella hyödynnetään useita erilaisia kanavia.

Toinen on tottunut käyttämään TripAdvisoria, toinen etsii paikallisten matkailuyritysten sivuja, kolmas suuntaa tutun matkanjärjestäjän sivulle.

Mistä tahansa tietoa etsitään, digitaalisilla kanavilla on tiedonhaussa tärkeä rooli. Ja vielä tärkeämpää on se, millaista sisältöä eri kanavista löytyy.

Esimerkki näkyvyyden, löydettävyyden, sisällön ja digitaalisen myynnin merkityksestä

Lomamatkaa suunnitteleva kansainvälinen matkailija etsii tietoa Suomesta usein elämysten vuoksi, jonkin palvelun kokeminen on matkan lähtökohtana. Tässä yksi simppeli, kuviteltu esimerkki ”matkailijan silmin”.

Ajatellaan, että matkailija tahtoisi vierailla jossakin kansallispuistossa ensi syksynä opastetusti, sillä hän on nähnyt upeita kuvia kansallispuistoista ja on tämän vuoksi kiinnostunut etsimään tietoa puistoista.

Hän ei tiedä miten kansallispuistossa toimitaan eikä hän uskaltaisi edes itsekseen lähteä Suomen luontoon retkelle, saatika vaeltamaan. Hänelle onkin oleellista, että hän jo etsintävaiheessa löytää digitaalisista kanavista reittitiedon lisäksi tarjontaa opastetuista retkistä.

Jo tiedonhakuvaiheessa tieto siitä, että opastettuja retkiä on saatavilla ja ettei tarvitse mennä yksin metsään tai reiteille, luo turvallisuuden tunnetta.

Suomessa on kirjoitushetkellä 41 kansallispuistoa. Mikäli matkailijalle ei ole väliä mihin päin Suomea matkustaa, on aluekohtaisella tarjonnalla ja sen löytymisellä verkon syövereistä merkityksellinen rooli jo matkan suunnitteluvaiheessa.

Kuvitellaan, että matkailija etsii tammi-helmikuun vaiheessa tietoa Googlesta tulevan syksyn tarjonnasta. Paljon löytyy hakutuloksia, pääosin reittikuvauksia ja vinkkejä. Onneksi myös jonkin verran opastettuja retkiäkin.

Tämä matkailija tutustuu kansallispuistoinfoihin, mutta matkailijalle infot eivät yksistään riitä, sillä opastetut palvelut ohjaavat hänen päätöksentekoa matkakohteen valinnan suhteen.

Tässä vaiheessa matkailija luonnollisesti tutkii löytämäänsä opastettujen retkien tarjontaa. Kun tuotesisällöt ovat huolellisesti suunniteltu, saa hän tarvittavaa tietoa päätöksen teon tueksi tuotekuvauksesta, missä tahansa kanavassa hän tuotteeseen tutustuukaan.

Jos myynti on ”avoinna” vain sesonkiaikaan syksyllä, ei opastettuja retkiä digitaalisista kanavista esimerkiksi tietyin syksyn päivämäärähauin löydy. Matkakohde ei siis välttämättä näytä kiinnostavalta matkailijan silmin, sillä hän ei löydä ratkaisua tarpeeseensa.

Tuomalla esiin sesonkikohtaistakin tarjontaa ympärivuotisesti ja varmistamalla että tarjontaa on löydettävissä (digitaalinen markkinointi ja/tai jakelukanavat), voidaan palvella heitäkin, jotka matkaa (tälläkin hetkellä) Suomeen suunnittelee.

On hyvin mahdollista, että kiinnostavaa tarjontaa löytäessään, ostopolullaan ennen opastetun retken varaamista matkailija kuitenkin varaa majoituksen ennen elämyksen varaamista.

Lähtökohta kohteeseen matkustamisesta on kuitenkin elämys. Se, että matkailija on päättänyt haluavansa kokea opastetusti, turvallisesti vierailun kansallispuistossa. Tämän vuoksi elämykset pitäisi olla aina ostettavissa.

On siis väliä, että majoitustarjonnan lisäksi myös elämystarjonnan näkyvyyttä ja löydettävyyttä kehitetään ja palvelut ovat löydettävissä digitaalisissa myyntikanavissa ympärivuotisesti.

Matkailu voi siis olla palveluntuottajalle sesonkibisnestä, mutta digitaalisia kanavia hyödyntävälle matkailijalle konkreettinen tarjonta on myös osa ympärivuotista inspiroitumista ja mahdollisuuksien kartoitusta matkakohdetta valitessa.

Mitä palveluntuottajan pitäisi nyt tehdä?

Lisätä verkkokauppaan saatavuutta myös tuleville sesongeille. Tai mikäli tuotteita ei myydä vielä digitaalisesti, lukaise tämä teksti: Digitaalisen elämysmyynnin aloittaminen (avautuu uuteen välilehteen).

Anne

Ps. Esimerkki koski kansainvälistä matkailijaa, mutta ei tämä itseasiassa koske vain kansainvälisiä matkailijoita. Kyllä kotimaisillakin matkailijoilla matkan motiivi voi olla jokin elämys, liittyy se sitten esimerkiksi jonkin uuden asian kokemiseen, tapahtumaosallistumiseen tai harrastukseen pohjautuvaan tekemiseen tai kurssiin.