Mikä on Bokun marketplace?


Olen saanut auttaa useita ohjelmapalvelu- ja aktiviteettiyrityksiä käytännön tasolla Bokun-myyntialustan käyttöönotossa ja online-myynnin aloittamisessa. Olenkin saanut useita kysymyksiä marketplaceen liittyen, joten avaan aihetta seuraavassa.

Huom. tämän tekstin tiedoista on hyötyä sinulle, jolle Bokun on tuttu ja mietit sen tarjoamia B2B-myynnin mahdollisuuksia. 

Mikä on B0kun marketplace?
Marketplace on Bókun-myyntialustalla oleva reaaliaikainen B2B-”kauppapaikka”. Kaikki Bókun-tilin luoneet yritykset ovat automaattisesti osa marketplacea. Voit tarkistella marketplacea sisäänkirjautuneena: ylävalikko CONTRACTS > marketplace.

Mikä on marketplacen idea?
Tuottajat eli ohjelmapalveluyrittäjät voivat etsiä marketplacen kautta uusia potentiaalisia jälleenmyyjiä tuotteilleen ja jälleenmyyjät voivat tutustua tuottajien tuotteisiin. Yhteistyötä voidaan ehdottaa puolin ja toisin.

Seuraavassa avaan aihetta tuottajan eli palveluntarjoajan näkökulmasta. (Tuottaja on siis ohjelmapalveluyritys, joka toteuttaa aktiviteetit ja elämykset.)

Miten jälleenmyyjän yhteydenotto tapahtuu? 

Jälleenmyyjä selaa marketplacea, näkee yrityksen ”yrityskortin”, tutustuu tuotteisiin ja lopuksi klikkaa yrityskortista kohtaa ”add as a supplier”.

Tämän jälkeen jälleenmyyjä kirjoittaa avautuvan sopimuspohjan viestikenttään viestin ja lähettää yhteistyöpyynnön tuottajalle.

Mitä tapahtuu, kun saa viestin jälleenmyyjältä? 

Tuottajalle ilmestyy ylävalikkoon ”Contracts” viereen numero (näyttää yhteydenottojen määrän). Kun klikkaa contracts > marketplace > incoming proposals, tulee näkyviin tuottajaa lähestyneen jälleenmyyjän yrityskortti.

Kun valitsee tämän jälkeen jälleenmyyjän yrityskortista  ”view resellers contract” , avautuu sopimuspohja, missä näkyy myös viesti eli ehdotus yhteistyöstä.

Mitä tulee tehdä, jos tahtoo aloittaa yhteistyön jälleenmyyjän kanssa?

Tuottaja määrittelee ehdot, jotta digitaalinen sopimus voidaan tehdä.

Miten marketplacen ehdot määritellään?
1. Tuottaja määrittelee ehdot (mm. annettava komissio ja myyntiin annettavat tuotteet).

2. Ehtojen luomisen jälkeen palataan jälleen yhteistyöpyynnön lähettäneen jälleenmyyjän ehdotukseen (contracts > marketplace) ja tehdään lopullinen digitaalinen sopimus.

Tässä vaiheessa täydennetään digitaalinen sopimus loppuun ja lähetetään jälleenmyyjälle.  Hyväksyessään sopimuksen ja ehdot, jälleenmyyjä voi aloittaa tuotteiden reaaliaikaisen myynnin eli myydä samaa kapasiteettia, mikä näkyy yrityksen verkkokaupassa kotisivuilla, kun Bokun on sivuilla upotettu.

Loppuun vielä muistutus, että jälleenmyyjän kanssa tulee sopia rahaliikenteen kulusta eli tilittävätkö he rahat vai laskutatko heitä. Rahat eivät siirry automaattisesti kaupan osapuolten välillä.  Samoin tarvittaessa laajemmat yhteistyösopimusehdot on hyvä tehdä kirjallisesti.

Ps. Mikäli teillä on Bokun-tili, kannattaa käydä lisäämässä yrityskuvaus omalle tilille. Lyhyt kuvaus näkyy marketplacen yrityskortissa. Näin lisäät yrityskuvauksen: Kirjaudu tilille > klikkaa oikeasta yläkulmasta rataskuvake > vendor info > description > save.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *