Ajatuksia ja sparrausta

Tervehdys!

Kevät 2020 on ollut matkailualalla haasteellinen, ja erinäisiä päätöksiä, kehittämistoimenpiteitä ja tilannekatsauksia on pitänyt itse kunkin tehdä. Minunkin. Samalla kun olen käynyt läpi menneisyyttä, tätä hetkeä ja tulevaa, olen saanut alkuvaiheiden peruutusten jälkeen konsultoida eripuolella Suomea sijaitsevia yrityksiä digitaalisen myynnin parissa auttaen yrittäjiä kehittämään sekä omaa osaamistaan verkkokaupan parissa tulevaan valmistuen. Siihen hetkeen, kun kotimaan matkailun lisäksi myös kv-matkailu jälleen virkistyy ja on mahdollista. Milloin, seurataan tilannetta. Kevät näytti sen, että sanonta ”koskaan ei tiedä mitä huominen tuo tullessaan”, pitää paikkaansa.

Kevään ja alkukesän aikana digitaalisen löydettävyyden ja näkyvyyden merkitys on yhä vain korostunut. Konkreettisten ostojen sijaan keväällä itse matkailu siirtyi haaveiluun. Se, että palveluita ei konkreettisesti voitu varata ei poista sitä, etteikö matkailijat unelmoinnin lisäksi suunnittelisi jo tulevia matkojaan. Ja suunnitteluun auttaa nimenomaan löydettävyyden lisäksi konkretia, esimerkiksi saatavuuden ja hintojen näkyminen suoraan varauskalanterissa, on kyse sitten majoituksesta tai elämyksistä. Useilla matkailijoilla on jonkinlainen matkabudjetti, jolloin selkeä hintojen ja saatavuuden esittäminen helpottaa ja nopeuttaa suunnittelua eli säästää niin matkailijan kuin yrittäjänkin aikaa.

Mediassa on ollut jonkin verran kirjoituksia, missä kerrotaan monimutkaisista palvelujen varauspoluista, mikäli edes yrityksen olemassaolo ylipäätään tiedostetaan (lue: löydetään verkosta). Nämä kirjoitukset ovat osoitus siitä, että matkailualallakin näkyvyyden ja löydettävyyden kehittämiseen on tehtävä töitä, paljonkin. On myös hyvä huomioida, että kehittäminen on prosessi, eli ei vain yksittäin projekti, jonka ajatellaan kantavan seuraaville vuosille. Matkailijat ovat valveutuneita, ja koko myyntiprosessissa tuleekin suunnitella asiakkaan digitaalinen ostopolku haaveiluvaiheesta ostoon asti.

On syytä miettiä koko polkua matkailijan näkökulmasta, ei oman henkilökohtaisen kokemuksen näkökulmasta. Onhan niin, että on helppo vastata puhelutiedusteluihin (ja se on sallittua edelleenkin), mutta on myös syytä miettiä miten palvelemme sitäkin asiakasta, joka klo 23.00 illalla tahtoo varata majoitusta tai vuokrapyöriä tuleville päiville, tai suunnitella perheen tulevaa lomamatkaa. Aamun sarastaessa, tämä matkailija on voitu jo menettää.

Varaa maksuton sparraus

Sen sijaan että mahdollisesti mietit asioita yksin, pohditaan kaksin!Mikäli mietit sinun yrityksesi ostopolkua, varauskanavia, tai olet jos siinä vaiheessa, että olet kehittämässä verkkokauppaa, ja tahdot sparrailla kanssani, voit varata tästä yksityisen maksuttoman sparrauksen.

Kaikki kehittäminen vie aikaa, ja puolen tunnin aikana emme kaikkia haasteita pysty ratkaisemaan, mutta ehdimme kuitenkin yhdessä keskustella tilanteestasi, yleisesti digitaalisesta myynnistä tai matkailijan polusta myyntialustastasi riippumatta.

Mikäli sinulla on Bókun-myyntialustan käyttöönotto harkinnassa tai olet käyttöönottovaiheessa, voimme käyttää puolen tunnin ajan esimerkiksi alustan toimintojen läpikäyntiin. Ehkäpä mukaasi tarttuu joitakin arkea helpottavia vinkkejä!

Nyt alkuun aikoja on muutama kuukaudessa, tiistaisin. Päivitän kuitenkin kalenteria aika ajoin, ja minulle voi toki laittaa aina viestiäkin, jos tulee kysyttävää. Tavataan linjoilla, mikäli tahdot sparrailla yhdessä!

Ps. Kevään aikana sijaintini muuttui hitusen pohjoisemmaksi, Rovaniemeltä Kittilään. Etäyhteydet on testattu, ja toimii luonnollisesti mihin tahansa päin Suomea. Kuullaan!