5 kysymystä ja vastausta Bokun Marketplacesta

Kirjoitin viimeksi lisätietoja Bokun Marketplacesta. Tässä tekstissä kirjoitan vastauksen muutamiin saamiini kysymyksiin tuottajan (eli ohjelmapalveluyrittäjän) näkökulmasta.

1. Kun teen digitaalisen jälleenmyyntisopimuksen, voiko jälleenmyyjä lisätä ja muokata saatavuutta ja kapasiteettia tuotteisiini?

Ei voi, tuottaja määrittelee aina tuotekohtaisen saatavuuden ja kapasiteetin oman Bokun-tilinsä kautta. Jälleenmyyjä myy tuottajan määrittelemää kapasiteettia.

2. Miten raha liikkuu tuottajan ja jälleenmyyjän välillä?

Tuottaja ja jälleenmyyjä sopivat keskenään toimintatavasta. Kaksi vaihtoehtoa:
1) Tuottaja laskuttaa jälleenmyyjää (vähennettynä sovittu komissio)
2) Jälleenmyyjä tilittää tuottajalle myynnit (vähennettynä sovittu komissio).

Marketplace Invoice Report näyttää marketplacen-sopimusten kautta tulleet myynnit. Muistathan sopia rahaliikennekäytänteistä jälleenmyyjän kanssa!

3. Olen tehnyt kaksi marketplace-sopimusta eli minulla on kaksi eri jälleenmyyjää. Olen antanut heille samat tuotteet myyntiin. Miten määrittelen mitä tuotteita ja mitä kapasiteettia he myyvät?

Ennen digitaalisen sopimuksen tekoa teet marketplace contract terms eli ehdot, missä määritellään komisison lisäksi jälleenmyyjälle myyntiin annettavat tuotteet. Tuotekohtaisesti kaikki myyvät aina samaa, tuottajan määrittelemää kapasiteettia.

4. Olen tehnyt jälleenmyyjien kanssa sopimuksia, mutta en ole saanut yhtään varausta heidän kauttaan.

On tärkeää ymmärtää, että sopimuksen tekeminen ei vielä myynnin tae. Jälleenmyyjän (kuten myös tuottajan) on markkinoitava tuotetta sekä huolehdittava matkailijan ostopolun eri vaiheista, jotta kauppaa syntyy.

On myös mahdollista, että tuottaja antaa jälleenmyyjälle 20 tuotetta myyntiin, joista todellisuudessa myyntiin päätyy vain pari tuotetta, mitkä jälleenmyyjä katsoo sopiviksi omale kohderyhmälleen.

5. Tahtoisin tehdä marketplace-sopimuksia, mutta tuotehintani ei kestä komissiota. Mitä voin tehdä?

Jälleenmyyjät toimivat komissiopohjaisesti. He tekevät työtä sen eteen, että heidän asiakkaansa ja kohderyhmänsä löytävät elämyksenne. Tässä on kaksi vaihtoehtoa.
1) Teet kaiken markkinoinnin itse ja teet ainoastaan suoraa kauppaa (myyt omalla verkkosivullasi).
2) Teet yhteistyötä jälleenmyyjien kanssa > tarkistat hinnoittelusi, jotta se kestää myös komissiokaupan ja täten myös jälleenmyyjä saa työstään palkan.

Kun jälleenmyyjä tekee kauppaa, sinä teet kauppaa. B2B-myynti on yhteistyötä, mistä molemmat osapuolet hyötyvät.

Lopuksi; tutustu ennen yhteistyönaloitusta jälleenmyyjiin huolellisesti (vaihda tarvittaessa sähköposteja, sovi tarvittaessa tapaaminen puhelimitse tai kasvotusten), minkä jälkeen voit tehdä päätöksen mahdollisesta yhteistyöstä. Tee digitaalisia sopimuksia sellaisten jälleenmyyjien kanssa, joiden kanssa tekisit mielelläsi yhteistyötä muutoinkin.